Per Ekström (1844–1935)

Per Ekström var en av de första svenska friluftsmålarna. Liksom Alfred Wahlberg, Carl Fredrik Hill och ytterligare några skandinaviska konstnärer kom han i kontakt med det franska pleinair-måleriet redan under 1870-talet, och under hans följande år i Frankrike utvecklade han det till fullo. Ekström målade, liksom sina kollegor, direkt inför motivet under bar himmel. De utförde motiven i realistisk anda, i syfte att fånga naturens karaktäristiska egenart.

Camille Corot, som var ansluten till Barbizonskolan, blev en viktig förebild för Ekström. Även om friluftsmåleriet hade utvecklats stegvis under en lång tid blev det först under Corots tid allmänt att landskapet från början till slut avbildades utanför ateljén.

Per Ekström tillbringade femton år i rad i Frankrike. Det var också där han fick åtnjuta sin första internationella framgång då han 1889 belönades med en guldmedalj på Världsutställningen i Paris. Året därpå återvände han för gott till Sverige och kom därefter framför allt att verka på Öland.

 
 

Stockholmsmotiv. Olja på duk, 56 x 77 cm, signerad och daterad P. Ekström 1895.

Impressionnisme suédois

Den motivtyp som Ekström föredrog framför andra var folktomma, lätt översvämmade skogslandskap med höga träd, gärna avbildade i disigt motljus. Skimret från en blek sol eller måne som återspeglas silvervitt i sankmarken eller färgas ljust orangerosa på en rodnande himmel är kännetecknande för hans måleri.

Trots bildernas romantiska grundton känns anslaget ofta friskt och livfullt. Ekström var en av de svenska konstnärer som mest uttalat arbetade med en impressionistisk teknik, vilket ofta bidrar till att ge hans verk en skimrande, nästan vibrerande effekt.

 
 

Per Ekström hos Åmells

Per Ekströms konst finns representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum, Kalmar konstmuseum, Norrköpings konstmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde och Nationalmuseum i Stockholm. I Orrefors finns även ett Per Ekström-museum tillägnat konstnären. Om du är intresserad av att köpa eller sälja konst av Per Ekström är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta vad du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning