Roland Svensson (1910–2003)

Roland Svenssons konstnärskap förknippas i hög grad med motiv från Stockholms skärgård. I hans fascination för övärldens landskap, geologi, natur och invånare finner man släktskap med konstnärliga föregångare som Albert Engström, Rikard Lindström och, inte minst, den av honom själv så högt beundrade vännen och kollegan Axel Sjöberg. Även Bruno Liljefors målade som bekant gärna ute i havsbandet, men i motsats till honom, som framför allt skildrade skärgårdens djurliv, intresserade sig Roland Svensson mer för dess mänskliga invånare.

 
 

Sommarmoln. Oljetempera på duk, 107 x 137 cm.

Skärgårdens skildrare

Roland Svensson behöll alltid en naturalistisk grundsyn och kände aldrig något behov av att följa modernisternas ambitioner att bryta med traditionen. För honom hade tradition i sig ett egenvärde, i synnerhet den tradition som förmedlades och upprätthölls av skärgårdens bofasta befolkning. Han nådde en bred publik genom sina färglitografier och till hans favoriserade platser i stockholmsarkipelagen hörde Möja, Tornö, Gillöga, Stora och Lilla Nassa med flera ögrupper i mellersta och yttersta havsbandet. Byn Ramsboda på Möja var under 1930- och 40-talen Svenssons fasta sommarbas och utgångspunkt för många ihärdiga seglatser. Från 1949 flyttades basen till Stora Tornö, nordost om Möjalandet, där han hyrde in sig i en enkel stuga och med tiden även byggde sig en egen ateljé och bastu.

Hallonstenarna (Långören). Pastell, 42 x 60 cm, signerad och daterad Roland S. Långören 1960.

Roland Svensson till salu

Roland Svenssons verk finns representerade vid Nationalmuseum, Moderna Museet, Kalmar konstmuseum, Malmö museum, Norrköpings konstmuseum, prins Eugens Waldemarsudde samt det egna Roland Svenssonmuseet i Ramsmora på Möja. Är du intresserad av att köpa eller sälja konst av Roland Svensson är du välkommen att kontakta oss på Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta det du söker.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning